Vitaal na Scheiding

Een scheiding verwerken: hoe doe je dat?

Een scheiding verwerken is een intens proces dat veel tijd, geduld en zelfzorg vraagt. Het voelt vaak als een emotionele achtbaan, waarin verdriet, boosheid en onzekerheid elkaar af kunnen wisselen. En o, wat kun jij je overspoeld voelen door dit alles. Tegelijkertijd is het ook een kans om opnieuw richting te geven aan je leven. Hoe pak je dit aan? In deze blog neem ik je hierin mee, zodat je meer richting kunt geven aan de verwerking van je scheiding.

Een gezonde verwerking van je scheiding bestaat uit twee belangrijke elementen: het doorvoelen en verwerken van je gevoelens rondom de scheiding en werken aan nieuwe perspectieven. Waarbij het eerste meer gericht is op de geleden verliezen en het verleden en het werken aan nieuwe perspectieven is toekomstgericht: de blik gericht op vooruit.

De pijn toelaten: je scheiding verwerken gericht op de verliezen

Een scheiding brengt veel verliezen met zich mee: het verlies van je partner, het gezamenlijke ouderschap, gedeelde dromen en een toekomst zoals je die voor ogen had. We spreken hierbij over gestapelde verliezen. Het is normaal dat je emoties intens zijn. Door je gevoelens toe te laten, geef je jezelf de tijd en ruimte om te helen. Dit is essentieel om uiteindelijk je scheiding te kunnen verwerken. 

#1 Sta jezelf toe om te rouwen

Verdriet, boosheid en eenzaamheid zijn emoties die horen bij het verwerkingsproces na je scheiding. Probeer deze emoties niet weg te duwen, maar geef ze de aandacht die ze nodig hebben. Gevoelens willen gevoeld worden. Ik vergelijk het altijd als een bal die je onder water drukt: vroeg of laat springt hij omhoog, omdat het simpelweg niet te houden is. Zo geldt dat ook voor jouw emoties. 

#2 Praat over de scheiding

Deel je gevoelens rondom de scheiding met een vriend(in), familie of een professional. Je kunt ook laagdrempelig bellen met de MIND hulplijn. Praten helpt om je emoties te ordenen en minder zwaar te laten voelen. Hierbij gaat het niet over het vinden van oplossingen, maar over de opluchting die het biedt om erover te praten en gehoord te worden. 

#3 Schrijf je gedachten op

Koop een mooi notitieboekje en houd het bij de hand of leg het op je nachtkastje. Schrijf over wat je bezighoudt. Teken het uit, maak schema’s, geef er woorden aan: het maakt niet uit wat je doet, als het maar werkt voor jou. Het noteren van zaken helpt je om inzicht te krijgen in wat er in je omgaat en kan een vorm van emotionele ontlading geven. Wanneer je maar blijft piekeren kan van je afschrijven echt uitkomst bieden. Je geeft jezelf toestemming om de gedachte los te mogen laten.

#4 Wees mild voor jezelf

Verwacht niet dat je binnen een paar maanden ‘over’ de scheiding heen bent. Je zult pieken en dalen tegenkomen. Iedereen verwerkt een scheiding op zijn of haar eigen tempo. Hierbij is er geen sprake van goed of fout. Merk je dat je na 1,5 á 2 jaar geen stappen maakt in je proces? Dan is mijn advies om professionele hulp in te schakelen. Zoek een hulpverleningsvorm en persoon die bij je past: alles valt of staat bij de klik die je ervaart. 

Je scheiding verwerken

Vooruit kijken: je scheiding verwerken gericht op herstel

Naast het verwerken van de verliezen rondom een scheiding, is het belangrijk om stap voor stap je leven opnieuw vorm te geven. Dit betekent niet dat je je verleden negeert, maar wel dat je actief werkt aan een nieuwe toekomst. Dat je zoekt naar nieuwe stippen op de horizon. Bedenk ook dat je scheiding een katalysator kan zijn voor persoonlijke ontwikkeling. Je mag thuiskomen bij jezelf. Dit is ook iets heel moois!

#1 Ontdek wie je bent zonder je ex-partner

Een scheiding kan ook een kans zijn om opnieuw in contact te komen met jezelf. Wat vind je nu belangrijk? Waar word je nu blij van? Een groot deel van je identiteit ontleende je aan je partner en jullie gezin. Je mag jezelf nu gaan herontdekken.

#2 Stel nieuwe doelen voor jezelf na je scheiding

Of het nu gaat om je carrière, sociale leven of persoonlijke ontwikkeling: nieuwe doelen geven richting en energie. En dit hoeven niet eens grote doelen te zijn. Elke stap die je namelijk zet is er één. Wat ga je morgen doen? En volgende maand?

#3 Zorg voor structuur

Een scheiding brengt veel veranderingen met zich mee. Structuur en routine helpen je om stabiliteit en rust te vinden en behouden. Er verandert al zoveel, dit kan veel chaos geven in je hoofd. Probeer overzicht te houden door een goede dagstructuur aan te houden en routines erin te houden. Wij mensen zijn toch echt gewoontedieren, doe er je voordeel mee. 

#4 Werk aan je zelfvertrouwen na je scheiding

Een scheiding kan je zelfbeeld flink aantasten. Niet zelden hoor ik dat ouders onzekerder zijn geworden na een scheiding. Wie ben ik nu? Waar hoor ik bij? Mag ik mijn ruimte innemen? Door positieve acties te ondernemen, zoals sporten, een nieuwe hobby of nieuwe contacten aan te gaan, bouw je weer vertrouwen op. 

#5 Schakel hulp in als dat nodig is

Soms is het fijn om begeleiding te krijgen in dit verwerkingsproces. Een coach of therapeut kan je helpen om zowel de pijn van de scheiding te verwerken als een nieuw begin te maken. Op naar die 2.0 versie van jezelf. Het is jouw proces, maar je hoeft het niet alleen te doen. als 

Je scheiding verwerken

Je scheiding verwerken? Tot slot

Een scheiding verwerken is een proces dat tijd en aandacht vraagt. Door je emoties toe te laten en tegelijkertijd stap voor stap te werken aan je toekomst, creëer je ruimte voor groei en een nieuw begin. Heb je behoefte aan extra ondersteuning? In mijn Online Programma begeleid ik ouders zoals jou na een scheiding bij dit proces, zodat ze sterker en zelfverzekerder uit hun scheiding komen. Wist je dat ik al 800+ ouders heb mogen begeleiden na hun scheiding?

Wil je all-in gaan, je scheiding verwerken en power geven aan je toekomst? Dan is een individueel traject bij Vitaal na Scheiding waarschijnlijk passend voor jou.

Meer blogs als dit lezen? Lees ook over hoe je weer gelukkig wordt na je scheiding en hoe om te gaan met eenzaamheid.

In het Online Programma komen alle thema’s samen die er toe doen voor het proces na je scheiding. Van het scheidingsbesluit, jouw ouderschap en vriendschappen na scheiding tot weer gaan daten.

Deel dit bericht op je socials:

Tips voor na he scheiding door Roos Guldenaar

Hi, ik ben Roos!

Scheidingstherapeut en oprichter van Vitaal na Scheiding. Ik zet al mijn opgedane kennis en kunde vanuit mijn jarenlange werkervaring met gescheiden ouders in om jou verder te helpen. Ik heb al honderden ouders mogen begeleiden bij dit proces.

E-Book

Laagdrempelig aan de slag met je persoonlijke proces? Download voor slechts €17,- het 107 pagina tellende werkboek van Vitaal na Scheiding.

Gratis Pijlermeting

Meet waar jij staat in je proces na je scheiding met de gratis Pijlermeting

Meten is weten. Ze de eerste stap en vraag de gratis Pijlermeting aan. Zodat jij ziet waar jij op dit moment staat in je proces na de scheiding.

Lees ook mijn andere blogs

Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden? Gids met 6 handvatten

Een van de moeilijkste gesprekken die je als ouder zult voeren, is het moment waarop je je kinderen vertelt dat je als ouders gaat scheiden. Dit is de scheidingsboodschap aan je kinderen. Hoe je dit gesprek aanpakt, kan grote invloed...

Scheiden op de werkvloer? Hoe je omgaat met werk en scheiding: 6 tips

Werk en scheiding: een ingewikkelde of juist goede combinatie? Een scheiding is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Het staat niet voor niks op nummer twee van meest impactvolle life events. Het raakt je zowel emotioneel, als...

Parallel Solo Ouderschap: als samenwerken niet lukt als ouders

Soms is het conflict tussen ouders na een scheiding zó groot, dat het hen niet lukt om samen te werken als ouders. De kwetsuren zijn te diep en het lukt hen niet om mild te kijken naar elkaar en zij...

5x De natuur als bondgenoot tijdens een scheiding

Je wilt terugkomen bij jezelf en je verbonden kunnen voelen met anderen én met de wereld. De natuur kan hierbij een krachtige bondgenoot zijn tijdens een scheiding. De natuur oordeelt niet en geeft letterlijk en figuurlijk ruimte. In deze blog...

Guide: je ex-partner loslaten na een scheiding

Je ex-partner loslaten na een scheiding kan erg lastig zijn. Je weet wat je kwijtraakt, maar nog niet wat er komen gaat. Het gaat niet enkel over het verbreken van de relatie, maar ook over het verwerken van verliezen, het...

Essentiële gids voor scheiden met een puber 12-18 jaar

Scheiden met een puber: in deze blog staan kinderen in deze leeftijdsfase centraal. Wat hebben pubers nodig in en na een scheiding? We staan stil bij de ontwikkeling van pubers en wat een scheiding met hen doet. Naast risicofactoren kijken...

Ontvang de gratis Pijlermeting

Meet waar jij staat in je proces na je scheiding met deze gratis Pijlermeting.

Ik schrijf me hierbij automatisch in voor de mailinglijst, waarvoor ik mij altijd weer kan afmelden.

Stuur mij een bericht

Ontvang de gratis Pijlermeting

Meet waar jij staat in je proces na je scheiding met deze gratis Pijlermeting.

Ik schrijf me hierbij automatisch in voor de mailinglijst, waarvoor ik mij altijd weer kan afmelden.