Als de handtekeningen eenmaal gezet zijn is het juridische gedeelte van de scheiding misschien geregeld, maar vaak begint het persoonlijke proces na de scheiding dan pas echt. Na het ‘scheidingsbesluit’ staat namelijk alles in het teken van het regelen van de juridische en financiële zaken en hoe de opvoeding in het ouderschapsplan rondom de kinderen wordt geregeld. Dit is zo ontzettend veel dat veel ouders in deze fase van de scheiding vanuit een overlevingsstand functioneren – om overeind te blijven in deze storm – maar ook om ervoor te zorgen dat alles geregeld wordt. In deze hectische periode staat je eigen geluk niet bovenaan je prioriteitenlijst.
In die overlevingsstand kom je weinig toe aan zelfzorg en is het ook lastig om met dat persoonlijke proces aan de slag te gaan – je bent nog niet zo bezig met hoe je weer gelukkig wordt na je scheiding, want het is nu zaak om overeind te blijven. Eerst moeten de zaken in de basis namelijk geregeld worden. En dat bedoel ik vrij letterlijk: je moet voorzien in je basisbehoeften. Denk bijvoorbeeld aan waar je moet wonen, voldoende financiën hebben om alle rekeningen te kunnen betalen. Dit vraagt zo ontzettend veel headspace dat je helemaal niet toekomt aan je emoties, aan het doorvoelen van wat er allemaal gaande is.
Hoewel de overlevingsstand vaak als iets negatiefs wordt gezien, is het belangrijk om te weten dat het een nuttige copingstrategie kan zijn. Het helpt je om niet om te vallen onder de druk van de scheiding en stelt je in staat om de essentiële zaken op orde te brengen. Op korte termijn is deze strategie functioneel en helpt het je om door de eerste moeilijke fase heen te komen, hoewel het niet direct bijdraagt aan je geluk na de scheiding.
En dan breekt er een rustigere periode aan. Qua regelzaken. Het stof gaat liggen. Vaak hoor ik dan dat er een moment komt van bezinning en van voelen. Het voelen van de diepe impact van de werkelijke betekenis van de scheiding. Het besef van alle verliezen die er geleden zijn, maar bijvoorbeeld ook van de eenzaamheid die op dat moment gevoeld wordt. En dan dringt de gedachte zich vaak op: ik wil weer gelukkig worden na mijn scheiding! Maar hoe doe je dat?
Dit is vaak een cruciaal kruispunt. Kies je ervoor om door te blijven gaan in je overlevingsstand of besluit je bewust het persoonlijke proces aan te gaan? Dit proces is essentieel om echt verder te komen in je leven na de scheiding. Mijn overtuiging is dat je deze crisis kunt gebruiken als een kans – een kans om te groeien en te ontwikkelen en uiteindelijk je geluk weer te vinden na de scheiding.
De vraag is dan: hoe pak je dit aan? Wat heb je nodig om je gevoelens te verwerken? Hoe geef je de scheiding een plek, en hoe ga je uiteindelijk verder met je leven? Hoe word je weer gelukkig?
Natuurlijk is er geen one size fits all. Was het maar waar. Wel kan ik je zes krachtige tips meegeven waarvan ik door de jaren heen heb gezien dat – als je deze ter harte neemt – het de weg vrij kan maken naar nieuw geluk na je scheiding.
Het is belangrijk om je relatie af te sluiten. Doorloop de relatie nog eens. Wat was er mooi? Waar ging het glijden? Welke patronen slopen erin? Wat was uiteindelijk de aanleiding voor de scheiding? Wat heb je nodig om hier ok mee te kunnen zijn? Wat is het verhaal waar jij houvast aan kunt ontlenen en waarvan je kunt zeggen: het is goed zo? Schrijf het op. Dit werkboek kan dit proces ondersteunen.
Toen je samen aan kinderen begon had je waarschijnlijk nooit gedacht dat je een alleenstaande ouder zou zijn. Je mag rouwen om het intacte gezin dat niet meer is. Hiermee gaan er dromen en tradities verloren. Anderzijds mag je ook opnieuw gaan onderzoeken wie jij wilt zijn als ouder. Wat voor ouder wil je zijn? Wat zijn de waarden die jij je kind wilt meegeven? De scheiding kan ook een kans zijn om opnieuw en bewust vorm te geven aan je ouderschap.
Meer weten over wat je kind nodig heeft van jou? Lees dan ook deze blogs: Scheiden met een baby of dreumes, Scheiden met een peuter of kleuter, Scheiden met schoolgaande kinderen of Scheiden met een puber.
Zelfzorg schiet er het makkelijkste bij in. Altijd. Dit hoor ik van elke ouder. Maar het cliché is natuurlijk niet voor niets een cliché: eerst zelf aan de zuurstof voordat je een ander helpt. Waar word jij eigenlijk blij van? Wanneer kom je tot rust? Breng dit voor jezelf in kaart en kies ervoor dit in te plannen. Waar een wil is, is een weg. Altijd.
Je verbinden met andere mensen is een behoefte die ieder mens heeft. Het is betekenisvol om je netwerk in kaart te brengen. Wie steunen jou en op welke wijze? Vaak is ons netwerk veel groter dan we onszelf realiseren. Ga eens na: wie bel je als de wasmachine stuk gaat? Wie zou je deze blog met tips door willen sturen? Wie past er op je kinderen bij een noodgeval?
Na de scheiding is de zorg voor de kinderen waarschijnlijk verdeeld. Dit brengt een grote verandering met zich mee als het gaat over de planning van jouw weken. Misschien heb je de ene week de kinderen en andere week niet. Mogelijk ben je ook meer gaan werken. Teken eens twee weken uit in een schema en vul de dagen in dat de kinderen bij je zijn, wat je werkdagen zijn en andere terugkerende afspraken. Hoe ziet dit eruit? Is er balans? Is er voldoende tijd om op adem te komen? Kan er ergens in geschoven, gesnoeid of ingekort worden?
Heb je moeite met het creëren van overzicht? Kijk eens naar de planners van Structuurjunkie. Deze vind ik persoonlijk heel fijn werken.
Hoewel het misschien nog niet zo voelt, brengt een scheiding ook kansen met zich mee. Er ligt namelijk nog een heel pad voor je, waarbij er ruimte is voor nieuwe tradities, nieuwe plannen en het waarmaken van dromen. Dromen die misschien ooit weggezakt zijn of dromen die nieuw zijn. Die passen bij wie jij nu bent – met alles wat je hebt meegemaakt. Maak het jezelf comfortabel, thuis of ga wandelen en kies ervoor om je gedachten uit te laten gaan naar de dromen die jij wilt vormgeven. Want weet: wat je aandacht geeft groeit.
Dit zijn de zes tips die ik je in deze blog heb meegegeven:
Spreken deze tips je aan, maar weet je niet waar te beginnen? In het E-Book guide ik je hierdoor heen.
In het Online Programma komen alle thema’s samen die er toe doen voor het proces na je scheiding. Van het scheidingsbesluit, jouw ouderschap en vriendschappen na scheiding tot weer gaan daten.
Scheidingstherapeut en oprichter van Vitaal na Scheiding. Ik zet al mijn opgedane kennis en kunde vanuit mijn jarenlange werkervaring met gescheiden ouders in om jou verder te helpen. Ik heb al honderden ouders mogen begeleiden bij dit proces.
Laagdrempelig aan de slag met je persoonlijke proces? Download voor slechts €17,- het 107 pagina tellende werkboek van Vitaal na Scheiding.
Meten is weten. Ze de eerste stap en vraag de gratis Pijlermeting aan. Zodat jij ziet waar jij op dit moment staat in je proces na de scheiding.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of jouw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Meet waar jij staat in je proces na je scheiding met deze gratis Pijlermeting.
Ik schrijf me hierbij automatisch in voor de mailinglijst, waarvoor ik mij altijd weer kan afmelden.
Meet waar jij staat in je proces na je scheiding met deze gratis Pijlermeting.
Ik schrijf me hierbij automatisch in voor de mailinglijst, waarvoor ik mij altijd weer kan afmelden.