Een scheiding betekent afscheid nemen van een levensfase en een toekomstbeeld dat je waarschijnlijk jarenlang voor ogen had. Dit brengt verdriet, boosheid, eenzaamheid en onzekerheid met zich mee. Misschien ervaar je minder grip op je leven en het verloop ervan. Emotioneel heb je veel te verwerken, praktische zaken moeten geregeld worden en je hebt je weg te vinden in deze nieuwe vorm van ouderschap.
De impact van een scheiding is groot. Het gaat niet enkel op het verlies van een partner: het is een complete reorganisatie van je leven en ouderschap. Wat kun je hiervan merken op de werkvloer?
Je hoofd zit zo vol met alle regelzaken en je emoties nemen het soms van je over. Je zit zó vol. Mogelijk slaap je ook slechter doordat je veel piekert, waardoor je moe bent. Dit leidt allemaal tot een verminderde concentratie op je werk.
Doordat je je vaak overspoeld voelt door emoties kan je lontje korter zijn. Thuis, maar ook zeker op je werk. Je bent sneller geïrriteerd of verdrietig. Je neemt zaken sneller persoonlijk op. Dit kan leiden tot emotionele schommelingen. Mogelijk trek je je meer terug of reageer je feller en heftiger op je werk.
Stress kan je volledig uitputten, het neemt ontzettend veel (denk)ruimte in. Daarbij kon je makkelijk terecht in een negatieve (denk)spiraal. Je hebt minder energie en dit heeft invloed op je productiviteit. Je levert niet zoals je normaal gesproken doet.
Als ouder zal er veel veranderen voor jou. Je zult de zorg voor je kinderen een deel van de week op je nemen en dit maakt dat je nieuwe balansen zult moeten vinden in je work-life balance. Mogelijk moet je meer gaan werken voor de financiën of misschien ga je juist minder werken om er voor je kinderen te zijn. Het is een zoektocht om hier je weg in te vinden.
Voor zowel werknemers als werkgevers is het belangrijk om te begrijpen hoe scheiden op de werkvloer invloed heeft op prestaties, samenwerking en verzuim.
Uit onderzoek van TNO blijkt dat een scheiding een aanzienlijke impact heeft op het ziekteverzuim. Werknemers die door een scheiding gaan, verzuimen 45% meer dan collega’s die niet in scheiding liggen. De combinatie van emotionele stress, praktische regelzaken en vaak ook financiële onzekerheid zorgt ervoor dat veel mensen tijdelijk minder goed functioneren op het werk.
Voor werkgevers is het daarom belangrijk om zich bewust te zijn van deze impact en werknemers passende ondersteuning te bieden. Dit kan door flexibiliteit te tonen, gesprekken aan te gaan over werkdruk en eventueel coaching of begeleiding aan te bieden om deze pijler overeind te houden.
Gelukkig zijn werkgevers meer en meer bereid om te investeren in professionele begeleiding voor na je scheiding. Dit voorkomt onnodig verzuim en daarmee hoge kosten en het bevordert de loyaliteit naar de werkgever. Bovendien levert goede begeleiding een duurzaam resultaat op. Op de huidige arbeidsmarkt is dit allemaal van groot belang.
Hoewel scheiden op de werkvloer uitdagingen met zich meebrengt, kan werk ook juist een anker zijn in deze onzekere periode. Door de scheiding verandert er namelijk veel, terwijl je werk gewoon doorloopt zoals voorheen. Op je werk weet je waar je aan toe bent, wat er van je verwacht wordt, het brengt structuur en zorgt voor sociale contacten. Heel waardevol op weg naar nieuw geluk.
Hoewel het moeilijk is alle ballen in de lucht te houden na je scheiding, levert je werk je ook veel op in deze periode. Door hier anders naar te gaan kijken kan je werk een andere betekenis voor je krijgen tijdens deze stormachtige fase.
Vaste routines helpen stress te verminderen en om beter om te gaan met moeilijke emoties. Door dagelijks naar je werk te gaan, doorbreek je een vicieuze cirkel van piekeren en negatieve gedachten. Het geeft ritme en structuur aan je dag.
Een scheiding kan voelen alsof je grip verliest op je leven. Werk biedt je een bekende omgeving waarin je weet wat er van je verwacht wordt. Hierdoor behoud je een gevoel van controle en stabiliteit, wat ontzettend belangrijk is tijdens een life event als een scheiding.
Wanneer je volledig opgaat in je privéproblemen, kan dat leiden tot overmatige stress en zelfs depressieve gevoelens. Je kont gauw in een neerwaartse spiraal. Werk dwingt je om je aandacht ergens anders op te richten, deze afleiding geeft lucht en tijd om te herstellen. Dit betekent niet dat je je gevoelens moet onderdrukken, maar wel dat je voorkomt dat je erin verdrinkt.
Collega’s kunnen een waardevolle bron van steun en begrip zijn. Zelfs als je niet openlijk over je scheiding praat, kan de dagelijkse interactie op de werkvloer helpen om je minder geïsoleerd te voelen. Een kort praatje bij de koffieautomaat of samenwerken aan een project kan je even uit je hoofd halen en positieve energie geven. Je kunt je hierdoor verbonden voelen en dat wil ieder mens.
Voor veel mensen brengt een scheiding ook financiële onzekerheid met zich mee. Door te blijven werken, behoud je een stabiel inkomen, wat stress vermindert en je helpt om onafhankelijk te blijven. Dit is belangrijk als je opnieuw een eigen huishouden moet opbouwen.
Een scheiding brengt identiteitsverlies met zich mee. Het is een tijd van jezelf herontdekken. Ook is het een weg vinden in je nieuwe identiteit als gescheiden ouder. Dit wordt vaak onderschat door je omgeving. Uiteindelijk willen we als mensen allemaal ergens bij horen. Werk en collega’s kunnen hier een positieve bijdrage aan leveren.
Toch kan het lastig zijn hoe je concreet op je werk omgaat met je scheiding: wat bespreek je wel en niet? Hoe kan ik productief zijn en toch ook mijn grenzen bewaken? Met deze zes tips zul je zeker uit de voeten kunnen.
Je hoeft niet iedereen tot in detail op de hoogte te stellen, maar informeer je leidinggevende kort over je situatie. Dit helpt bij begrip en eventuele flexibiliteit. Wees je je hierbij bewust van de professionele relatie die jullie hebben.
Misschien heb je meer tijd nodig voor afspraken rondom de financiële en juridische afwikkeling van de scheiding of om emotioneel bij te komen. Kijk of je tijdelijk flexibeler kunt werken of minder grote projecten kunt aannemen.
Je hoeft geen uitgebreide verhalen te delen, maar één of twee collega’s in vertrouwen nemen kan erg fijn zijn. Zij kunnen je steunen als je een moeilijke dag hebt. En zelfs als je het niet over je scheiding hebt, kan het fijn zijn om even samen te lachen of een rondje te wandelen.
Probeer werk te zien als een moment van bijkomen: een plek waar je je kunt richten op taken en resultaten, in plaats van emoties en stress. Ook al krijg je minder gedaan, een taak afronden kan je voldoening geven. Dit komt jouw zelfbeeld weer ten goede.
Stress en emoties kosten veel energie. Zorg voor korte pauzes, eet gezond en beweeg voldoende. Neem een extra pauze of doe die call met oortjes in je oren terwijl je een stukje wandelt – liefst in het groen.
Als je merkt dat je werk er echt onder lijdt of dat je vastloopt, kan een gesprek met de bedrijfsmaatschappelijk werker of Arboarts je helpen. Deze persoon kan meedenken in wat jij nodig hebt om overeind te blijven. Je kunt ook met je leidinggevende bespreken of zij willen investeren in een traject voor jou in het kader van vitaliteit en verzuimpreventie. Want bedenk dat het zowel fijn is voor jou, als je werkgever, als jij overeind blijft.
Werk en scheiding samen laten gaan is niet makkelijk, maar met de juiste aanpak kan werk houvast, afleiding en een bron van kracht zijn in deze heftige tijd. Door open te zijn over je situatie, je grenzen te bewaken en werk meer als een anker te zien, kan je werk er mede aan bijdragen dat je goed door deze fase in je leven heen komt.
In het Online Programma van Vitaal na Scheiding gaan we hier nog veel dieper op in met de lessen ‘Werk als anker’ en ‘Grenzen en wensen’.
Wees mild voor jezelf en gun jezelf de tijd om deze verandering te verwerken en balansen te hervinden.
In het Online Programma komen alle thema’s samen die er toe doen voor het proces na je scheiding. Van het scheidingsbesluit, jouw ouderschap en vriendschappen na scheiding tot weer gaan daten.
Scheidingstherapeut en oprichter van Vitaal na Scheiding. Ik zet al mijn opgedane kennis en kunde vanuit mijn jarenlange werkervaring met gescheiden ouders in om jou verder te helpen. Ik heb al honderden ouders mogen begeleiden bij dit proces.
Laagdrempelig aan de slag met je persoonlijke proces? Download voor slechts €17,- het 107 pagina tellende werkboek van Vitaal na Scheiding.
Meten is weten. Ze de eerste stap en vraag de gratis Pijlermeting aan. Zodat jij ziet waar jij op dit moment staat in je proces na de scheiding.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of jouw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Meet waar jij staat in je proces na je scheiding met deze gratis Pijlermeting.
Ik schrijf me hierbij automatisch in voor de mailinglijst, waarvoor ik mij altijd weer kan afmelden.
Meet waar jij staat in je proces na je scheiding met deze gratis Pijlermeting.
Ik schrijf me hierbij automatisch in voor de mailinglijst, waarvoor ik mij altijd weer kan afmelden.