Vitaal na Scheiding

Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden? Gids met 6 handvatten

Een van de moeilijkste gesprekken die je als ouder zult voeren, is het moment waarop je je kinderen vertelt dat je als ouders gaat scheiden. Dit is de zogeheten scheidingsboodschap aan je kinderen. Hoe je dit gesprek aanpakt, kan grote invloed hebben op hoe je kinderen de scheiding ervaren en verwerken. In dit blog lees je hoe je dit gesprek zo goed mogelijk kunt voorbereiden en voeren, zodat je kinderen ondanks alle emoties, veiligheid en houvast kunnen blijven ervaren. Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden? Je leest het hier.

Een ouder zei eens tegen mij: “De dag dat we het de kinderen vertelden was de zwartste dag uit mijn leven. Die scheidingsboodschap aan de kinderen had ik nooit willen geven.” Doordat je zelf vaak al overspoeld wordt door emoties en het een periode is van spanning en stress rondom het scheidingsbesluit, kan het extra lastig zijn om dit gesprek met je kinderen op een goede wijze te voeren.

Daarom is een goede voorbereiding het halve werk. Deze zogeheten scheidingsboodschap aan de kinderen is belangrijk. Haast je niet, neem de tijd. Liever een week later het gesprek houden en meer beschikbaar kunnen zijn, dan gehaast en overprikkeld.

In dit blog ga ik ervan uit dat je het gesprek samen met je aanstaande ex-partner kunt voeren. Is dit bij jou niet het geval, zit dit er niet? Lees alsnog verder. Er staan genoeg tips en handvatten in waar je ondanks dat wel mee uit de voeten kunt.

Niet veel tijd? Scroll dan vooral naar het einde van dit blog: daar vind je alle zes handvatten nog even op een rijtje.

Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden? Scheidingsboodschap aan de kinderen.

#1 Bereid het gesprek samen voor

Het is belangrijk dat jij en je aanstaande ex-partner dit gesprek over de scheiding samen voeren – als dat mogelijk is. Dit geeft je kinderen het signaal dat jullie nog steeds als ouders samenwerken en dat ze niet tussen jullie in komen te staan of hoeven te kiezen. Als partners ga je uit elkaar, maar je blijft altijd samen ouders van je kinderen. Door dit uit te stralen naar de kinderen kun je voorkomen dat je kinderen in een loyaliteitsconflict terechtkomen. 

Wat ga je precies zeggen?

Stem samen af welke boodschap jullie willen overbrengen, zodat er geen tegenstrijdige informatie uitgesproken wordt. Zorg ervoor dat er niet wordt gesproken over schuld en onschuld, ondanks dat je dit misschien wel zo kunt voelen op dit moment. Soms eindigen relaties, zijn mensen niet meer verliefd op elkaar, dit hoort ook bij het leven. Leg dit ook uit aan je kinderen. 

Welke toon wil je gebruiken?

Houd de scheidingsboodschap aan de kinderen rustig en liefdevol, ook als er spanningen tussen jullie zijn. Dit gesprek draait om de kinderen. Denk daaraan. En bedenk: kalmte werkt aanstekelijk. Als jullie rustig kunnen blijven straalt dat af op de kinderen. 

Wanneer en waar voer je het gesprek?

Kies een moment waarop je voldoende tijd hebt en zorg voor een rustige omgeving zonder afleiding. Ook moeten de kinderen de tijd krijgen om de informatie te kunnen laten zakken. Denk bijvoorbeeld aan het begin van het weekend.

Voorbeeldzinnen

  • “We willen je samen iets vertellen, omdat het belangrijk is en we het allebei met je willen delen.”
  • “We hebben veel nagedacht over hoe we dit het beste kunnen vertellen, omdat we willen dat je weet dat we van je houden.”
  • “Dit is geen gemakkelijk gesprek, maar we vinden het belangrijk dat jij weet wat er gaat gebeuren.”
  • “We begrijpen dat je hier misschien veel vragen over hebt en we zullen ons best doen om alles zo goed mogelijk uit te leggen.”
  • “Het belangrijkste wat je moet weten, is dat we er allebei voor je zullen blijven zijn. Als partners zijn we straks niet meer samen, maar we blijven altijd samen je ouders.”

 

#2 Wees duidelijk maar houd het simpel

Kinderen hoeven niet alle details te weten over waarom jullie uit elkaar gaan. Niet tijdens de scheidingsboodschap en ook niet op een later moment. Wat ze vooral willen begrijpen, is wat de scheiding voor hén betekent. Gebruik eenvoudige en duidelijke taal die past bij hun leeftijd.

Bedenk ook bij alles wat je vertelt: ‘Hebben de kinderen er iets aan om dit te weten?’. Als er bijvoorbeeld iemand is vreemdgegaan, kun je je afvragen wat het je kind brengt om dit te weten. Het gaat dan al snel over schuldig en onschuldig, slachtoffer en dader. Dit zijn gevoelens op ex-partnerniveau: voor jouw kind is het niet helpend om dit te weten.

Begin met de kernboodschap

De scheidingsboodschap aan de kinderen moet duidelijk zijn en je wilt niet de spanning tijdens het gesprek opbouwen. Vergis je ook niet: de kinderen zullen direct aan jullie merken dat er iets is als jullie met ze willen gaan zitten. “Papa en mama hebben besloten om uit elkaar te gaan. Dat betekent dat we niet meer in hetzelfde huis zullen wonen, maar we blijven allebei van je houden.” 

Benadruk dat het niet hun schuld is

Kinderen kunnen zich schuldig voelen over een scheiding. Ze betrekken het op zichzelf of zien zichzelf als de oorzaak van de scheiding: “Als ik niet… dan zouden papa en mama nu niet uit elkaar gaan.” Ik heb dit kinderen zo vaak horen zeggen. Zeg daarom expliciet: “Dit komt niet door jou. Jij hebt hier niets fout gedaan en je kunt hier niets aan doen.”

Leg uit wat er verandert en wat hetzelfde blijft

Kinderen overzien niet wat de gevolgen van een scheiding zijn. Jij moet hier als ouder inzicht in geven. Hierbij is het heel belangrijk dat je ook uitlegt wat er hetzelfde blijft. Kinderen ervaren vaak dat hun hele fundament onder hun voeten wegzakt, daarom hebben ze houvast nodig van jou. Zeg bijvoorbeeld: “Je blijft naar dezelfde school gaan en je blijft met beide ouders tijd doorbrengen” of “We gaan verhuizen, maar je kunt met al je vriendjes en vriendinnetjes blijven spelen”.

Voorbeeldzinnen

  • “Papa en mama hebben besloten om niet meer samen te wonen.”
  • “We blijven allebei van je houden en we blijven allebei je ouders.”
  • “Als partners gaan we uit elkaar, maar we blijven altijd samen je ouders.”
  • “Jij hebt hier niets fout gedaan. Dit is een beslissing van ons als volwassenen.”
  • “We gaan op een andere manier een gezin zijn, maar je blijft ons beiden elke week zien.”
  • “Sommige dingen veranderen, maar veel blijft ook hetzelfde. Je blijft bijvoorbeeld op dezelfde school en je vrienden blijven gewoon je vrienden.”

 

#3 Geef de ruimte voor emoties en vragen

Kinderen reageren heel verschillend wanneer hun ouders vertellen dat ze gaan scheiden. Sommigen kinderen stellen direct na de scheidingsboodschap allemaal vragen, anderen worden stil of boos. Geef je kind de ruimte om zijn of haar gevoelens te uiten en dwing geen reactie af. Elke reactie mag er zijn. Benoem dit ook.

Om je kind te kunnen helpen co-reguleren is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereid op het gesprek. Zelfzorg is ook belangrijk. Hoewel je emoties hoog zullen zijn – dit is natuurlijk onvermijdelijk – kun je bijvoorbeeld afspreken dat je na het gesprek een vriendin kunt bellen om je hart te luchten. Of wandel in de natuur voor of na het gesprek. 

Hoe kun je je kind helpen om emoties te uiten?

  • Laat stiltes toe. Sommige kinderen hebben tijd nodig om het nieuws te verwerken;
  • Herken en benoem emoties. Zeg bijvoorbeeld: “Ik zie dat je verdrietig bent, dat snap ik. Dit is ook moeilijk.”
  • Moedig vragen aan. Vertel je kind dat ze altijd met vragen mogen komen, nu of later. Blijf dit ook herhalen naar je kind;
  • Wees zo kalm en rustig mogelijk en spreek met een zachte stem. Kinderen zijn geneigd jouw energie over te nemen. Maak hier in de positieve zin gebruik van.

Voorbeeldzinnen

  • “Het is helemaal oké als je nu niet weet wat je moet zeggen of voelen.”
  • “Je mag boos, verdrietig, of verward zijn. Wat je ook voelt, het is normaal.”
  • “Wil je iets vragen? Alles wat je wilt weten, mag je vragen.”
  • “Misschien wil je er nu niet over praten, dat is ook goed. Je mag altijd later met ons komen praten.”
  • “Soms helpt het om je gevoelens op te schrijven of te tekenen als je het moeilijk vindt om te praten.”
  • “Je bent nu heel boos. Dat is begrijpelijk en dat mag. Het is ook nogal wat. We zijn er voor je.”
  • “Jullie reageren allemaal anders op de boodschap en dat is helemaal ok. Iedereen mag hier op zijn eigen manier mee omgaan.”
Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden? Scheidingsboodschap aan de kinderen.

#4 Blijf neutraal over de andere ouder

Het is essentieel dat kinderen niet in een loyaliteitsconflict komen. Zo mogen kinderen nooit het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen een van de ouders. Vermijd daarom ook negatieve uitspraken over de andere ouder, ook als de relatie tussen jullie moeizaam is. Zo voorkom je loyaliteitsbeïnvloeding. 

Wat helpt?

  • Leg uit dat er geen sprake is van schuld en onschuld. “Het is niemands schuld. Soms kan het zo gaan in een relatie. Dat je uiteindelijk niet meer gelukkig bent samen.”
  • Richt je op de toekomst. Help je kind begrijpen hoe het nieuwe leven eruit zal zien, zonder te focussen op boosheid of verwijten. Ondanks dat je deze gevoelens wel kunt voelen natuurlijk. Je kind kan hier echter niets mee. Steun hiervoor moet je vinden bij andere, volwassen mensen of een professional.

 

Voorbeeldzinnen

  • “We blijven samen voor jou zorgen, ook al wonen we straks niet meer in hetzelfde huis.”
  • “Je hoeft nooit te kiezen tussen papa en mama. Je mag van ons allebei houden.”
  • “Wat er tussen ons als ouders gebeurt, heeft niets te maken met hoeveel we van jou houden.”
  • “Je mag altijd vertellen hoe het bij de andere ouder is, zonder je zorgen te maken over hoe wij ons voelen.”
  • “Als je ergens mee zit, kun je dat met ons allebei bespreken. We blijven altijd je ouders.”

 

#5 Geef je kind houvast en structuur

Kinderen hebben voorspelbaarheid nodig om zich veilig te voelen. Ze zullen waarschijnlijk willen weten wat de scheiding concreet voor hen betekent. Geef hier dan ook woorden aan.

Geef je kinderen duidelijkheid over zaken omtrent de scheiding

Je kind ontleent houvast aan duidelijkheid. Wees daarom concreet over zaken als:

  • Waar ze gaan wonen en hoe vaak ze beide ouders zien;
  • Wat er hetzelfde blijft (bijvoorbeeld school, sport, vriendjes);
  • Hoe jullie bereikbaar blijven voor vragen en gevoelens;
  • Als je nog niet alles weet, zeg dan eerlijk: “Sommige dingen zijn we nog aan het regelen, maar we laten het je weten zodra we het zeker weten.”

 

Voorbeeldzinnen

  • “Je blijft naar dezelfde school gaan en je blijft je vriendjes zien.”
  • “We hebben nog niet alle details geregeld, maar we laten het je weten zodra we eruit zijn hoe dat moet gaan.”
  • “Je zult tijd doorbrengen met ons allebei. We gaan samen afspraken maken over hoe dat eruitziet.”
  • “Je krijgt twee huizen, maar we zorgen ervoor dat je op beide plekken een fijne plek hebt.”
  • “Als er iets is dat je graag zou willen of waar je je zorgen over maakt, vertel het ons dan. Dan kijken we samen of we het kunnen oplossen.”
  • “Je mag je wensen aangeven en uiteindelijk beslissen papa en mama hoe we het precies gaan doen.”

 

#6 Blijf beschikbaar voor verdere gesprekken

Eén gesprek is niet genoeg. Het gesprek over de scheiding moet je zien als een doorlopend gesprek. Je kind zal de scheiding stukje bij beetje verwerken en later met meer vragen of emoties kunnen komen. Laat merken dat je er altijd voor hen bent. Zie ook de blogs over scheiden met baby’s, peuters en kleuters, schoolgaande kinderen en pubers om achter de specifieke behoefte per leeftijdscategorie te komen.

Wat kun je doen?

  • Vraag regelmatig hoe je kind zich voelt;
  • Creëer veilige momenten om erover te praten, bijvoorbeeld tijdens een wandeling, of in de auto;
  • Koop boeken over scheiden en lees deze samen of leg het neer, zodat je kind het er zelf bij kan pakken.
  • Geef je kind de tijd om zich aan te passen en forceer geen gesprekken.

 

Voorbeeldzinnen

  • “Als je ergens over wilt praten, kun je altijd bij ons komen.”
  • “Je gevoelens kunnen de komende tijd veranderen, en dat is helemaal normaal.”
  • “Misschien begrijp je later pas dingen of heb je dan pas vragen. We zullen altijd naar je luisteren.”
  • “We gaan dit samen doen. Je hoeft hier niet alleen mee om te gaan.”
  • “Wat er ook gebeurt, jij blijft het allerbelangrijkste voor ons.”
  • “Ik merk dat je er niet graag over praat. Weet dat ik altijd beschikbaar ben voor je. Ik wil graag weten wat je bezighoudt.”

 

Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden?

Hierbij de zes concrete handvatten nog even op een rij:

  1. Bereid het gesprek samen voor;
  2. Wees duidelijk, maar houd het simpel;
  3. Geef ruimte voor emoties en vragen;
  4. Blijf neutraal over de andere ouder;
  5. Geef je kind houvast en structuur;
  6. Blijf beschikbaar voor verdere gesprekken.

 

Tot slot

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis en het is normaal als je je onzeker voelt over hoe je je kinderen hier zo goed mogelijk doorheen helpt. Niet voor niets krijg ik zo vaak de vraag: ‘Hoe loods ik mijn kinderen goed door de scheiding?’. Hopelijk geeft dit blog je een eerste stap in de goede richting.

Ga eens na wat voor scheidingsaanbod er in jouw gemeente is voor kinderen. Vaak worden er mooie trainingen en cursussen gegeven waar kinderen heel veel aan kunnen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 

De scheidingsboodschap aan de kinderen vindt vaak plaats aan het begin van het scheidingsproces. Dit betekent dat alles ook nieuw voor jou is. Wees mild voor jezelf en zorg goed voor jezelf. Eerst zelf aan de zuurstof en dan je kinderen. Vergeet in je zoektocht hoe je je kinderen kunt begeleiden niet jezelf: ook jij mag weer gelukkig worden.

Ik heb inmiddels meer dan 800 ouders mogen begeleiden na hun scheiding en laat me je ook geruststellen: kinderen zijn veerkrachtig. Ook in deze situatie zullen zij hun weg vinden. Heb vertrouwen in jezelf als ouder en in je kind. 

In het Online Programma komen alle thema’s samen die er toe doen voor het proces na je scheiding. Van het scheidingsbesluit, jouw ouderschap en vriendschappen na scheiding tot weer gaan daten.

Deel dit bericht op je socials:

Tips voor na he scheiding door Roos Guldenaar

Hi, ik ben Roos!

Scheidingstherapeut en oprichter van Vitaal na Scheiding. Ik zet al mijn opgedane kennis en kunde vanuit mijn jarenlange werkervaring met gescheiden ouders in om jou verder te helpen. Ik heb al honderden ouders mogen begeleiden bij dit proces.

E-Book

Laagdrempelig aan de slag met je persoonlijke proces? Download voor slechts €17,- het 107 pagina tellende werkboek van Vitaal na Scheiding.

Gratis Pijlermeting

Meet waar jij staat in je proces na je scheiding met de gratis Pijlermeting

Meten is weten. Ze de eerste stap en vraag de gratis Pijlermeting aan. Zodat jij ziet waar jij op dit moment staat in je proces na de scheiding.

Lees ook mijn andere blogs

Een scheiding verwerken: hoe doe je dat?

Een scheiding verwerken is een intens proces dat veel tijd, geduld en zelfzorg vraagt. Het voelt vaak als een emotionele achtbaan, waarin verdriet, boosheid en onzekerheid elkaar af kunnen wisselen. En o, wat kun jij je overspoeld voelen door dit...

Scheiden op de werkvloer? Hoe je omgaat met werk en scheiding: 6 tips

Werk en scheiding: een ingewikkelde of juist goede combinatie? Een scheiding is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Het staat niet voor niks op nummer twee van meest impactvolle life events. Het raakt je zowel emotioneel, als...

Parallel Solo Ouderschap: als samenwerken niet lukt als ouders

Soms is het conflict tussen ouders na een scheiding zó groot, dat het hen niet lukt om samen te werken als ouders. De kwetsuren zijn te diep en het lukt hen niet om mild te kijken naar elkaar en zij...

5x De natuur als bondgenoot tijdens een scheiding

Je wilt terugkomen bij jezelf en je verbonden kunnen voelen met anderen én met de wereld. De natuur kan hierbij een krachtige bondgenoot zijn tijdens een scheiding. De natuur oordeelt niet en geeft letterlijk en figuurlijk ruimte. In deze blog...

Guide: je ex-partner loslaten na een scheiding

Je ex-partner loslaten na een scheiding kan erg lastig zijn. Je weet wat je kwijtraakt, maar nog niet wat er komen gaat. Het gaat niet enkel over het verbreken van de relatie, maar ook over het verwerken van verliezen, het...

Essentiële gids voor scheiden met een puber 12-18 jaar

Scheiden met een puber: in deze blog staan kinderen in deze leeftijdsfase centraal. Wat hebben pubers nodig in en na een scheiding? We staan stil bij de ontwikkeling van pubers en wat een scheiding met hen doet. Naast risicofactoren kijken...

Ontvang de gratis Pijlermeting

Meet waar jij staat in je proces na je scheiding met deze gratis Pijlermeting.

Ik schrijf me hierbij automatisch in voor de mailinglijst, waarvoor ik mij altijd weer kan afmelden.

Stuur mij een bericht

Ontvang de gratis Pijlermeting

Meet waar jij staat in je proces na je scheiding met deze gratis Pijlermeting.

Ik schrijf me hierbij automatisch in voor de mailinglijst, waarvoor ik mij altijd weer kan afmelden.