Je doet het waarschijnlijk voor het eerst: scheiden met kinderen. Dit is ingewikkeld en pijnlijk. Zelf zit je vol emoties en je hoofd loopt over van de regelzaken. Je wilt het ook goed doen voor je kinderen, maar je weet niet zo goed waar te beginnen en hoe te beginnen. Je hoeft het wiel gelukkig niet opnieuw uit te vinden, want ik mocht al honderden ouders begeleiden in het persoonlijke proces na de scheiding als SKJ geregistreerde jeugdzorgprofessional. In de begeleiding die ik bied is ouderschap altijd een belangrijk en groot onderdeel. Graag deel ik mijn kennis hierover met jou, zodat jij op een goede manier met je kinderen kunt praten over de scheiding.
Ga eens voor jezelf na: hoe hebben jullie verteld aan de kinderen dat jullie gingen scheiden? Hebben jullie dit samen gedaan? Lukte dit zonder dat de ene ouder de ander afviel? Is er ook besproken wat hetzelfde blijft naast dingen die gaan veranderen voor de kinderen? Als je hierop terugkijkt en je denk: dingen hadden anders gekund. Weet dan, dat je hier altijd met hen op terug kunt komen. Ook kun je eens navraag doen:
Dit soort gesprekken leveren vaak prachtige dingen op. Probeer het eens.
Het gesprek over de scheiding is een doorlopend gesprek. Het is niet zo dat je er één keer goed over praat en dat daarmee de kous af is. Een gesprek is vaak ook een momentopname. Zo kan een puber zich heel negatief uiten over de scheiding, waardoor jij denkt dat je kind het er erg moeilijk mee heeft. Het kan dan ook maar zo zijn dat je puber even enorm baalt, omdat het zijn schoolboeken heen en weer moet zeulen. Terwijl op een ander moment dezelfde puber heel blij kan zijn dat zijn vader in de stad woont en zijn moeder dichtbij zijn vrienden. Door met regelmaat het te hebben over de scheiding, de beleving van je kind en de gevolgen die de scheiding met zich meebrengt, krijg je een breder beeld van hoe je kind het ervaart.
Het is belangrijk dat je emotioneel beschikbaar bent voor je kinderen. Dit betekent echt niet dat je de hele dag paraat moet zitten voor het geval je kind met je wil praten. Geeft je kind aan iets met je te willen bespreken, maar moet je nog een opdracht voor je werk afmaken? Geef dit aan en laat weten dat je kind bij je terecht kan: “Wat fijn dat je even iets met me wilt bespreken. Op dit moment ben ik even heel erg gefocust op mijn deadline, maar zullen we na het eten even samen een rondje lopen?”.
Kinderen kunnen tegen verschillende zaken aanlopen als hun ouders gescheiden zijn. Dit kunnen praktische zaken zijn, maar ook emotionele zaken. Begrijp dat je niet alles hoeft op te lossen voor je kind en dat je dit ook niet kunt. Ongemak, pijn en verdriet horen erbij. Hoor je kind. Vraag en luister. Bied steun en troost. Kinderen voelen zich gehoord en erkent. Vaak is ‘het er zijn’ al voldoende.
Alle kinderen reageren verschillend op een scheiding. Het ene kind reageert wat onverschillig, het andere kind is vooral heel erg boos en weer een ander kind is voor langere tijd ontroostbaar. Hierin is geen goed of fout. Uiteindelijk heeft elk kind een andere persoonlijkheid, uit elk kind zich anders en heeft het andere behoeften. Geef je kind het gevoel dat alle emoties er mogen zijn. Leg ook uit dat iedereen verschillend reageert en dat dat ok is.
Sommige kinderen, en met name jongere kinderen, kunnen het gevoel hebben dat het hun schuld is dat jullie zijn gescheiden. “Als ik niet zoveel ruzie had gemaakt dan…” of “Als ik liever was geweest dan…” of “Als papa en mama niet zoveel zorgen om mij hadden gehad, dan waren ze nog samen geweest en hadden ze meer tijd voor elkaar gehad”. Het is belangrijk om de kinderen vanaf de eerste scheidingsboodschap te vertellen dat zij hier geen schuld aan hebben. Ook hier geldt dat deze boodschap herhaald mag worden.
Ouders willen nogal eens hun tranen verbergen: “Nee, hoor het gaat wel”. Dit druist vaak in tegen de intuïtie van je kind, want je kind ziet toch tranen? Leef voor dat verdriet er mag zijn, maar laat je kind wel duidelijk weten dat hij of zij niet voor jou hoeft te zorgen. Een gesprekje kan als volgt verlopen:
Ouders zijn soms geneigd té veel te willen vertellen over de scheiding en alle ins en outs. Soms in het kader van ‘openheid’, maar soms ook vanuit eigen verdriet en frustratie. Ga voor jezelf altijd na: heeft mijn kind er belang bij om dit weten? En zo ja, waarom dan? Naarmate kinderen ouder zijn zullen ze meer vragen hebben over de scheiding. Probeer die te beantwoorden, rekening houdend met hun leeftijd. Je zult ook merken dat wanneer je kinderen ouderen worden, zij terug kunnen komen op zaken rondom de scheiding en alsnog vragen gaan stellen. Dit is heel gezond.
Als partners zijn jullie niet meer samen, maar je blijft wel altijd samen de ouders van jullie kinderen. Soms verloopt de overgang naar ‘partners in ouderschap’ soepel en soms verloopt dit moeizamer. Hoe lastig ook, probeer de andere ouder niet af te vallen naar je kinderen toe. Bedenk altijd dat je kind voor 50% uit jou bestaat en voor 50% uit de andere ouder. Val je de andere ouder af, dan val je ook een deel van je kind af. Natuurlijk kan er gesproken worden over bepaalde zaken, maar probeer dingen te bespreken zonder oordeel. Hanteer dan ook niet het principe van één waarheid.
Hopelijk geven deze tips en voorbeeldzinnen jou een stuk richting in hoe je het gesprek kunt voeren met je kinderen over de scheiding. Ook verwijs ik je graag naar de pagina van Villa Pinedo voor ouders. Hier vind je nog meer informatie en vertellen kinderen zelf waar ze behoefte aan hebben. Je kunt deze blog ook delen met iemand waarvan je denkt dat hij of zij hier iets aan heeft. Dat kan door op één van de icoontjes te drukken onder ‘Deel dit bericht op je socials’. Spreekt mijn tone of voice je aan en ben je benieuwd naar de begeleidingsvormen die ik bied vanuit mijn praktijk Vitaal na Scheiding? Klik hier voor mee informatie. Voel je welkom.
In het Online Programma komen alle thema’s samen die er toe doen voor het proces na je scheiding. Van het scheidingsbesluit, jouw ouderschap en vriendschappen na scheiding tot weer gaan daten.
Scheidingstherapeut en oprichter van Vitaal na Scheiding. Ik zet al mijn opgedane kennis en kunde vanuit mijn jarenlange werkervaring met gescheiden ouders in om jou verder te helpen. Ik heb al honderden ouders mogen begeleiden bij dit proces.
Laagdrempelig aan de slag met je persoonlijke proces? Download voor slechts €27,- het 107 pagina tellende werkboek van Vitaal na Scheiding.
Meten is weten. Ze de eerste stap en vraag de gratis Pijlermeting aan. Zodat jij ziet waar jij op dit moment staat in je proces na de scheiding.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of jouw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Meet waar jij staat in je proces na je scheiding met deze gratis Pijlermeting.
Ik schrijf me hierbij automatisch in voor de mailinglijst, waarvoor ik mij altijd weer kan afmelden.
Meet waar jij staat in je proces na je scheiding met deze gratis Pijlermeting.
Ik schrijf me hierbij automatisch in voor de mailinglijst, waarvoor ik mij altijd weer kan afmelden.
Van Diemenstraat 202
2518 VH Den Haag
Klachtenregeling
Privacy
Algemene Voorwaarden
© Copyright 2024 | Vitaal na Scheiding